Atleti vyrazili na Západ

Archiv
Verze pro tisk |

Novoborští atleti pořádali již 29. ročník tohoto běhu. I když se počasí mračilo a hrozilo, že předvede nepříjemnou tvář, sešla se velice pěkná účast více než 160 závodníků.


Zkušení pořadatelé z Jiskry připravili závod pečlivě a postarali se o jeho hladký průběh. O spokojenost závodníků a regulérnost soutěže se starali úspěšní trenéři Petr Choděra a Pavel Půček, výborní běžci z let osmdesátých Boris Doškář a Pepa Dupal nebo Josef Bělka, který se vyskytuje v historických českolipských tabulkách mezi nejlepšími sprintery již několik desetiletí, a mnozí další sportovci a funkcionáři, kteří se starají o úspěchy novoborské Jiskry.


Závodníci se potom starali o napínavé boje a pěkné výkony. V sázce byly krásné poháry připravené pořadateli za pomoci sponzorů, ale také body do okresní běžecké ligy, celoroční soutěže běžců z Českolipska.


V kategoriích drobotiny kralovali adepti domácí atletiky, jako mezi nejmenšími dívkami Eliška Bělková. Pohár pro chlapce přípravka II si odvezl Richard Ramisch do Cvikova a v přípravce I Petr Brábník do Varnsdorfu. Stejné kategorie dívek patřily českolipským děvčatům. Mezi mladšími strhla až v posledních krocích vítězství na svou stranu Ivana Reicheltová v souboji s Nikolou Vachovou, o kategorii výš si poradila se soupeřkami Michaela Mrázková.


Mezi mladšími žáky si to rozdali dva žáci českolipského gymnázia. Své kvality potvrdil Hynek Bárta a v závěru nechal Filipa Šimoníka za sebou. Ve stejné kategorii dívek se naopak kvalitní čtveřice dívek z AC Česká Lípa nelekla domácí Olga Půčková a zvítězila.


Silné byly i kategorie staršího žactva, a tak Roman Papík z AC Česká Lípa, který se dokázal umístit v polovině startovního pole na MČR (konalo se o den dříve ve Frýdku-Místku), se musel spokojit až se šestým místem. Zvítězil Jan Smrčka z Varnsdorfu. Další účastnice mistrovství Jana Nováková a Radka Bínová udělaly trenérovi Milanu Németovi větší radost. Vedly si výborně jak na mistrovsví (Jana sedmá a Radka patnáctá mezi takřka padesátkou závodnic), tak v Novém Boru. Tady se odveta vydařila Radce a Jana byla druhá.


Vítězství mezi dorostenci si vybojoval Rudolf Hovorka z Nového Boru, mezi dorostenkami Hana Svitáková z České Lípy. Nejrychlejším juniorem byl Jiří Podrazil z Varnsdorfu, v kategorii juniorek potěšila svým prvním letošním startem a výborným výkonem Petra Landovská, opora českolipského ženského družstva. Mezi ženami mílařkami vyhrála její oddílová kolegyně Gabriela Grulichová a na desetikilometové trati si nejlépe vedla Ivana Loubková, přední česká triatlonistka ze Cvikova.


Nejrychlejším mílařem byl Václav Mráz z Mělníka a za pozornost stojí třetí místo veterána Petra Chlumského, který pochází z Nového Boru.


Muže - vytrvalce vyhrál Michal Michálek ze Sokola Mělník. Nejpočetněji obsazenou kategorii veteránů čtyřicátníků vyhrál Jaroslav Chramosta startující v dresu Lovo Lovosice, který však oblékal dlouhá léta i dres AC Česká Lípa. Druhý byl Petr Charousek z Doks, který má letos velice dobrou formu.


V padesátnících na nejvyšší stupeň vystoupil Petr Vácha z Jablonce, třetí byl Zdeněk Pavlíček z Práchně. Těsně za stupni zůstal i výborný českolipský veterán Jiří Malý. Mezi šedesátníky doběhl první na desetikilometrové trati Karel Sládek z Ústí nad Labem. Pod padesát minut se dostal i jeho oddílový kolega Vladimír Šulc, kterému je letos již 67, a třetí byl ještě o rok starší Ludvík Ollé z Boleslavi.


Další závod okresní běžecké ligy je na pořadu již v sobotu 24. března v Sosnové u areálu Správy a údržby silnic  od 10 hodin. Pokud se vám víc líbí skok vysoký, můžete vyrazit v neděli 25. března do Zákup, kde se koná od 8.30 hodin tradiční Jitrnicová laťka.


Z běhu připravujeme samostatný fotožurnál.

Nahoru