Atletika do důchodu neodchází

Archiv
Verze pro tisk |

A gratulantů bylo mnoho. Restaurace Nova praskala ve švech, když se v 18.00 hodin naplnila těmi, kteří přišli oslavit toto výročí, zavzpomínat na minulá desetiletí a slíbit si, že i v dalších desetiletích udělají maximum pro to, aby se královně sportů v České Lípě dařilo i nadále královsky.


Moderování se na Nově, tedy přesněji v Nově, ujal Pavel Koudelka s Natálkou Válkovou. Pokud si marně snažíte vzpomenout, ze které televize byste je měli znát, nenamáhejte se. I když působili dojmem skoro profesionálním, jejich kvalifikací byla léta strávená ve žlutomodrém dresu AC. Ostatně Pavel přišel stylově, v jednom z minulých modelů, uvést oslavu přímo na jeviště.


Potom již patřil parket nejmenší roztleskávačkám z novoborské MŠ Kytička. Přišly, jak jinak,  ve žlutomodrých barvách a zcela si získaly srdce publika. Následoval zlatý hřeb večera, promítání filmového dokumentu českolipská 60ka aneb krev, pot a slzy, na němž hlavní zásluhu měla Jana Kalvasová. Ta v letech minulých patřila mezi největší tahouny, kteří dostali českolipskou ženskou atletiku z kraje až do druhé nejvyšší soutěže. Je však nutno dodat, že bez týmu obětavých pomocníků by těžko toto dílo sama dotáhla do vítězného konce.


Ale právě na tomto dokumentu bylo krásně vidět, že atletika v České Lípě funguje především díky skvělé partě, jejíž obsazení se v průběhu šedesáti let postupně měnilo, ale vždy se tu našlo dost obětavých sportovců, kteří pro „svoji“ atletiku dokázali udělat cokoli. Ti byli vzpomenuti a odměněni pěknou upomínkou v další části večera.


Všichni účastnici byli potěšeni tím, že z Liberce přijel poslední z žijících atletů, kteří stáli u zrodu oddílu, pan Zdeněk Polák, který trénoval i některé dnešní pamětníky a ještě ve svých 76 letech byl trenérem v Libereckém ABK. Nyní si již užívá atletického důchodu, jedenácti vnoučat a cestuje po Čechách, aby si prohlédl to, na co mu při sportování nebyl čas.


Vzpomenuti byli i ti, kteří se tohoto dne nedožili, ale bez nichž by atletika v našem městě nebyla tím, čím je. Především na pana Drozdu, profesora zdejšího gymnázia, který ve třicátých letech v silně německé České Lípě dokázal připravit družstvo dorostenců tak, že vyhrálo československý středoškolský pohár. Dále na pana Panáčka, výborného učitele, který stál v čele českolipské atletiky dlouhá léta, hlavně v letech šedesátých a sedmdesátých.


Třetím, na koho se vzpomínalo, byl Jan Brož, jehož zásluhou zažila „tučná léta“ atletika na Českolipsku v osmdesátých letech. Velký potlesk sklidil také Jaromír Dörfl, který se nemohl zúčastnit ze zdravotních důvodů, ale na něhož vzpomíná především generace závodníků let šedesátých a sedmdesátých.


Odměnu z rukou místostarosty p. Vlčka potom převzala řada dalších osobností současných a minulých, mezi nimiž nechyběli třeba rozhodčí Stanislav Rota, trenér Milan Német, manažer Jan Riedl, běžec a organizátor okresní běžecké ligy Oldřich Slaměný, ekonom a univerzální obětavec Vasil Dogaru a mnozí další. Také motor zdejší atletiky od začátku devadesátých let a současný předseda Roman Málek. Poté, co odměnění sfoukli svíčky na krásném dortu, byla vyhlášena anketa o nejúspěšnější sportovce posledních 15 let, kterou vyhrál Jan Janků před Petrou Landovskou a Matějem Lačným.


Dalším bodem programu byla taneční soutěž, taková atletická Stardance, kterou moderovala populární Tereza Bufková, dcera úspěšného běžce Zdeňka Bufky. Tereza se té skutečné televizní soutěže zúčastnila po boku Jana Čenského. Tento večer jí sekundovali další tanečníci mezinárodní třídy pocházející z našeho města - Kamila Kratochvílová a Tomáš Klouček.


V hlavní roli však vystupovali českolipští atleti, kteří bojovali o vítězství v této pro ně ne zcela obvyklé disciplíně. Trojboj byl složený z valčíku, polky a jive. V kategorii mužů zvítězil Roman Papík a mezi ženami si nejlépe vedla Tereza Musilová.


Potom se již rozjela volná zábava, o kterou se hudebním doprovodem starala skupina Stratos. Oslava výročí se opravdu velice vydařila a nyní by se mělo slavit již především na dráze výbornými výkony, neboť atletika v České Lípě má nejen bohatou tradici, ale i řadu talentů, kteří nám jistě připraví mnoho radostných chvil.

Nahoru