Česká Lípa se připravuje na jarní úklid

Archiv
Verze pro tisk |

„Termín, kdy se naplno pustíme do jarního úklidu, ovlivní klimatické podmínky. Ale veřejnost již určitě zaznamenala, že ruční čištění již bylo zahájeno a to díky pracovníkům, které město Česká Lípa zaměstnává na veřejně prospěšné práce anebo kteří městu pomáhají  v rámci tzv. veřejné služby,“ zdůrazňuje místostarosta Jan Stejskal a dodává, že strojní čištění se rozjede nejpozději od 1. dubna, kdy obstaravatelská firma může ze zákona ukončit zimní údržbu. Respektive od chvíle, kdy může techniku ze zimní upravit na běžnou údržbu. Strojové čištění se pak provádí podle schváleného harmonogramu, který přesně vymezuje četnost úklidu v jednotlivých ulicích. „Podobně jako v předchozích letech připravujeme rovněž blokové čištění, které zahájíme 6. dubna. Touto metodou se budou opět uklízet parkoviště a některé komunikace, kde se klasická stojní údržba díky zaparkovaným vozům míjí účinkem,“ upřesňuje dále místostarosta Jan Stejskal. V této souvislosti upozorňuje místostarosta řidiče, aby respektovali dopravní značení, které se do míst plánovaného blokového čištění umísťuje vždy s týdenním předstihem, aby majitelé vozidel byli včas informováni. Pokud vozidlo zůstane v době úklidu na místě, bude na náklady majitele proveden odtah.


„Podle aktuálního vývoje počasí se začne rovněž s úklidem psích exkrementů na komunikacích                          i zelených plochách.  I ten se provádí speciálním strojem a v této souvislosti bych chtěl požádat majitele psů, aby při venčení pamatovali na to, že hromádku po svém psovi musejí na veřejném prostranství uklidit. Mohou při tom využít speciálních košů s papírovými sáčky, které jsou k tomuto úkonu určeny. V opačném případě je podobný úklid zcela neefektivním bojem s větrnými mlýny,“  uvádí dále místostarosta Jan Stejskal. Právě na ulice znečištěné psími exkrementy si totiž podle místostarosty zcela oprávněně nejvíce veřejnost stěžuje.


Postupně by měly být uklízeny i zelené plochy na sídlištích či v parcích. I na tomto úklidu se budou rovněž podílet pracovníci zaměstnaní na veřejně prospěšné práce a pomocnou ruku k dílu přiloží v rámci veřejné služby také příjemci sociálních dávek. Místostarosta odhaduje, že do konce dubna by se mělo město zbavit největších nečistot a do konce května by mělo být uklizené.


 


 



Jak připomíná starostka Hana Moudrá, s jarním úklidem města je rovněž spojena každoroční akce Za Českou Lípu krásnější. „V dubnu si opět připomeneme Den Země a právě u této příležitosti bych i letos chtěla vyhlásit každoroční akci Za Českou Lípu krásnější, kdy                          o spolupráci při úklidu žádáme veřejnost, školy a organizace působící v našem městě. Všem účastníkům ve spolupráci s odborem životního prostředí zajistíme nezbytné pomůcky  a nejlepší účastníky pak odměníme, neboť i tato pomoc vydatně přispívá k tomu, aby bylo město čisté,“ zdůrazňuje starostka Hana Moudrá. „Pro letošní rok nám v rozpočtu vyčleněném na úklid zbývá už pouze 9 milionů korun, neboť zhruba polovinu z celkové částky 18 milionů již odčerpala zima, což je další důvod, proč uvítáme každou pomoc a apelujeme na veřejnost, aby nám pomohla a nebyla lhostejná k těm, kteří nepořádek vytvářejí. Nejde totiž pouze o to, abychom uklidili ale také, abychom pořádek udrželi,“ míní na závěr starostka Hana Moudrá.

Nahoru