Dejte si pozor na falešné pracovníky plynáren

Verze pro tisk |

Včera v 16.30 hodin zazvonil u dveří bytu panelového domu v Sadové ulici v Novém Boru muž v montérkách, který 63 leté nájemnici sdělil, že je pracovníkem společnosti RWE.

Plynárenská společnost ho měla podle jeho vyjádření údajně poslat na kontrolu plynového sporáku, čemuž žena uvěřila a vpustila ho dál do bytu. Muž sporák prohlédl a prohlásil, že je závadný, a že ho musí vyměnit. Za tímto účelem si od paní vyžádal  vyplatit na místě zálohu ve výši 5 920 korun s tím, že ještě téhož dne přiveze a nainstaluje do bytu plynový sporák nový. Ovšem od doby, kdy s penězi odešel, ho už nájemníci bytu neviděli.

     Žena na muže, který z ní vylákal 5 920 korun, již podala trestní oznámení. Policisté po neznámém podvodníkovi nyní pátrají. Z výpovědi oznamovatelky vyplývá, že se jedná o muže ve věku mezi 45 až 50 lety. Je vysoký 180 - 190 cm, statné,  nikoliv obézní postavy. Má krátké,  tmavěhnědé vlasy. Mluví plynule česky bez cizího akcentu. Muž byl oblečen do tmavěmodré montérkové bundy a do tmavěšedých montérkových kalhot. Sebou  měl řemeslnickou brašnu na nářadí a znovu připomínáme, že se představil jako pracovník společnosti RWE, tedy jako pracovník plynárenské společnosti. Jedná se o velmi výřečného muže s příjemným vystupováním.

     Policisté touto cestou varují  před podvodníkem, který se může  pokusit okrást další  důvěřivé občany, zejména osaměle žijící seniory. Ještě dříve, než si pracovníky  jakékoliv společnosti pustíte do bytu nebo domu, vyžádejte si jejich identifikační údaje a pak si ověřte  jejich totožnost telefonicky  v jejich firmě.  Starším osobám doporučujeme, aby si, je-li to možné,  pozvali do bytu souseda nebo člena rodiny, který  při návštěvě  cizí osoby v domácnosti  dohlédne na jejich bezpečnost.

     Dále je nutné si zapamatovat, že velké obchodní společnosti nevyřizují platby se zákazníky předáváním peněz v hotovosti,  ale ve většině případů už jen bankovním převodem na účet. V případě jakýchkoliv pochybností o tom, zda jste se stali  obětmi podvodu, kontaktujte  bezplatnou tísňovou linku Policie ČR 158.

Nahoru