Expedice Dracula 2009 – třetí část

Verze pro tisk |

Hlavním bodem úterního programu Expedice byl přesun k Balatonu. Na půl dne se však Českolipané zastavili v jednom z nejhezčích maďarských měst – v Pesci (Pětikostelí).

Velkolepá katedrála se čtyřmi věžemi, islámská architektura, mešita Kasíma Gazího, přebudovaná na katolický kostel, římské hrobky, donekonečna rekonstruované centrum s pěšími zónami a zahradními restauracemi. To vše si výletníci vychutnávali v takřka balkánském vedru.


Do top ten se však dostal až Balaton. Toto za socialismu protěžované dovolenkové místo je pro řadu mladých již jen prázdným pojmem. O to více však uchvátila jeho bledě modrá hladina, když se objevila v dáli.


V hostelu na břehu jezera čekalo přivítání v podobě pravého maďarského guláše z kotlíku. Podvečernímu koupání se prostě nedalo odolat. Ať v plavkách či bez nich, smočili se takřka všichni. Řada účastníků akce se rochnila na mělčině i celé následující dopoledne, zatímco ti nezdolní vyrazili na nedalekou stolovou horu Badascony. Její čedičové úpatí je osázeno vinou révou, a tak se poměrně brzy ujasnilo, co bude pro letošní rok hlavním suvenýrem.  Ochutnávaly se však i další zdejší speciality, které měly zpravidla jedno společné – hodně papriky.
V podvečer se celá výprava přesunula do Budapešti. Hotel na předměstí sice zvenčí nevzbuzoval moc důvěry, pokojíky ale byly pro expediční účely ideální. Při malé procházce navíc vyšlo najevo, že jeden z budapešťských cílů je nedaleko.
Ano, tím, čím se měli zabavit nejmladší účastníci Expedice, byl předválečný Vidampark. Za 15 euro (před slevou) nabízel celodenní povyražení. Lavice smrti, volné pády, nejstarší dřevěná horská dráha v Evropě, dům hrůzy i smíchu, autodromy, lítající cirkus, to vše vybízelo ke zvednutí žaludku. Další dvě party studentů šly okouknout zdejší památky rozprostírající se především podél Dunaje. Někteří se ještě navíc naložili do vyhlášených lázní.


V devět hodin započala poslední expediční prohlídka. Na hranicích se Slovenskem leží největší maďarský chrám v Ostřihomi. Právě v tuto hodinu byl celý komplex nasvícený. A to včetně Kalvárie.


V půl osmé ráno 10. července byla letošní Expedice ukončena před budovou gymnázia. Samozřejmě už se diskutuje o tom, kam zase za rok.

A jak dopadl letošní top ten?

1. Bucegi a sestup z útesů
2. Noční koupání v Balatonu
3. Vidampark
4. Treking na Fagaraši
5. Ubytování na kolejích v Bekescabě
6. Ubytování v Sibiu
7. Lázně v Budapešti
8.  Mc Donald v Bekescabě
9. Výprava na medvědy v Brašově
10. Ochutnávka místních specialit
 

Nahoru