Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Jablonné bude dodržovat tradice

Archiv

Po příchodu na koupaliště budou odměněni účastníci v maskách čarodějnic. Následovat bude zapálení vatry, opékání buřtů a bujné dovádění se Šášou Vášou a Babou Jagou.


Po zahnání zlých sil se občané města probudí do nového dne, kdy je rovněž připraven bohatý program. Město Jablonné v Podj. společně s vedením baziliky minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy a se státním zámkem Lemberk připravilo tradiční „Žehnání Zdislaviny studánky“.


Oproti „pálení čarodějnic“ je tradice žehnání pramene relativně mladá, ale velmi rychle se ujala nejen mezi našimi spoluobčany, ale přijíždějí na ni i lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí. Mají také důvod.


Poutníci si jistě nenechají ujít mši svatou v 9:30, kterou bude celebrovat Mons. Dominik Duka, biskup královehradecký.


Po skončení mše se v 10:45 vydá slavnostní průvod směrem ke Zdislavině studánce. V průvodu nebude chybět rytíř Havel z Lemberka se svou manželkou sv. Zdislavou a s družinou.


Královehradecký biskup v 11:30 požehná pramen léčivé vody Zdislaviny studánky. Pramen je ozdoben empírovým glorietem postaveným na přelomu 18. a 19. století jako poděkování těch, kteří byli vodou z pramene uzdraveni.


Po požehnání se průvod odebere do zahrady Bredovského zámečku, kde bude připraven „Staročeský jarmark“ a program pod názvem „Děti dětem a Šáša Váša“.


Na zámku Lemberk se představí komorní duo A-Aura z Jablonce nad Nisou s ukázkami renesanční hudby. Připravena bude i ukázka létání a krmení dravců.


Programem v zahradě však den nekončí. 1. květen je zároveň i dnem vstupu ČR do Evropské unie. K této příležitosti se v 15:30 připraveno „Setkání na hranici“ za účasti představitelů Jablonného, Oybina a Lückendorfu, starostů mikroregionu Podralsko a dalších oficiálních hostů a občanů z ČR i SRN. K poslechu zde bude hrát dechová kapekle „AMIGOS“.


Program je tedy velmi bohatý, a pokud se ptáte, jak toto vše zvládnout, tak i na toto město myslelo. Mezi Jablonným a Petrovicemi bude zajištěna kyvadlová přeprava. Po určené trase bude projíždět vláček, který nám zapůjčil partnerský Oybin, a připraven bude i mikrobus města.