Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Jablonné se připravuje na oslavy

Archiv

Z dalších výročí je to 350 let od vzniku Litoměřické diecéze, sté výročí od obnovení samostatné české dominikánské provincie, šedesát let uplyne od znovuobnovení dominikánského kláštera v Jablonném a 55 let od jeho opětovného zrušení komunistickým režimem.


Tyto události bude přibližovat výstavka k dominikánském klášteře, která se připravuje ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě. Výše uvedená výročí úzce souvisejí z historií našeho města. Z tohoto důvodu se v úterý 2. března 2005 sešlo několik lidí, kteří se rozhodli připravit zdárný průběh akcí.


V 15 hodin se v kanceláři starostky Vlasty Dozorcové sešli: představený kláštera P. Bernard Špaček, kronikář města Václav Flégl, předseda Společnosti přátel historie města Jaroslav Oplt, Miloslav Pecinovský za HZS, Mgr. Eva Drábová – předsedkyně SPOZu, Mgr. Jindřich Dráb – ředitel ZŠ, Bc. Jaroslav Slabý za VMG v České Lípě a slečna Jana Černá – pracovnice IC.


Po přivítání paní starostkou se přítomní postupně vyjadřovali k nastávajícím oslavám. Tyto oslavy se soustředí převážně do měsíce května. Stejně jako v předcházejících letech bude v neděli 1. května zahájena poutní sezona spojená s žehnáním pramene Zdislaviny studánky pod Lemberkem. Následovat bude program v zahradě Bredovského zámečku.


Hlavní pouť připadne na sobotu 28. května. Na pouť je pozvána spousta významných hostů, např. Mons. Joachim kardinál Meisner, apoštolský nuncius v ČR Mons. Diego Causero, královehradecký biskup Mons. Dominik Duka – apoštolský administrátor litoměřické diecéze, biskup litoměřický Mons. Pavel Posád, pomocný arcibiskup drážďansko-mišeňský Mons. Georg Weinhold a řada dalších. I na tento den se připravuje bohatý program nejen pro místní občany.


Prozradím snad jen to, že tento slavnostní den bude zakončen ohňostrojem.


Na následující den (neděli 29. 5.) připadla rovněž tradiční akce „Putování za pohádkou“.


V příjemné atmosféře čas rychle utíkal a přibližně za hodinu a půl byl hrubý nárys programu hotov. Tento se pak bude na dalších schůzkách vylaďovat, aby vše bylo připraveno co možná nejlépe.