Josef Abrhám ml. uvede v předpremiéře svůj film v Novém Boru

Verze pro tisk |

Městské kino v Novém Boru se rozhodlo uskutečnit na státní svátek ojedinělý projekt: propojení filmového a divadelního představení.

Režisér Josef Abrhám ml., syn slavných hereckých rodičů, osobně uvede v sobotu 28. září v 17 hodin svůj nejnovější film. Titul filmu Vám režisér osobně prozradí až při samotném úvodu. Těšit se můžete na besedu i případné hosty.

Po skončení filmu předvede Kytlický ochotnický spolek v režii Heleny Albertové (ženy Pavla Landovského) divadelní hru Hodinový hoteliér, kterou nastudoval jako jediný soubor v České republice. Hru napsal Pavel Landovský pro pražský Činoherní klub, jejíž režie se tehdy ujal Evald Schorm.

Hra Hodinový hoteliér je příběhem dvojice velice svérázných mužů, kteří za úplatu poskytují svůj byt jednomu páru ne zrovna nejšťastnějších milenců. Na vztazích této pozoruhodné čtveřice postav autor rozehrává komedii o pošetilostech lidského počínání, o snahách těžit ze všeho a ze všech, ale i o snahách zachovat si navzdory prostředí, kde se hodnoty proměňují ve veteš, přece jen jakýsi lidský rozměr.

Jan Kačer o hře Hodinový hoteliér:

"Vy jste tam ještě nebyli? Tomu nevěřím. Ale přece jste o ní museli mnohokrát slyšet! Nikdo vás nepozval a nevyprávěl o přátelských večerech, o hvězdách v nekonečném nebi, o závějích sněhu a teplu domácího krbu? O vůni hub, o naprostém tichu a sladkém usínání?! Tentokrát nás pozvali. Hráli v místním, vlastníma rukama zbudovaném divadélku Hodinového hoteliéra. Hru napsal Pavel Landovský před mnoha lety  a už tehdy věděl o stáří, o radosti a smutku tolik... K neuvěření. A zdejší báječní, nemohu napsat ochotníci, spíš milovníci, vzali osudy svých postav za své. Uprostřed Kytlice  už je to venku , v teplém a vonícím večeru, skvěle pobavili publikum a sebe. Všechna ta nádhera, zcela rukodílná. Jak se říká, vzali to do teplejch. Vraceli jsme se s Ninou cestou mezi lesy, udiveni, jak málo známe tu zemi, kde už tak dlouho žijeme. Budu myslet na Kytlici a Helenku Landovskou (Albertovou), její dceru s požehnanýma rukama, skvělého ctitele umění pana Vejražku a Táňu Fischerovou, kterou už dávno pokládám za zářivou první dámu. Pěkný den."


Více informací o souboru a další fotografie z představení naleznete zde.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru