Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Masopust na rychtě

Archiv

"Naopak. Čas tradičně chápaný jako antipost. Období požitků a hodokvasů s pojídáním tučného masa a koblih zlátnoucích v oleji. Jídlo, pití, zpěv a tanec jako řečiště veselosti, uzavřené mezi dvěma břehy postů, Vánoc a Velikonoc.“


V lidovém prostředí je toto období provázeno řadou zvyků a obyčejů, které se ve většině případů týkají blížícího se jara a začátku polních prací.


Přiblížit dnešnímu člověku způsob života, řemesel, kultury i náboženství a s ním spojených zvyků a obyčejů našich předků na vesnici je cílem akce s názvem Masopust na rychtě. Akci pořádá Ekoporadna ORSEJ a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v sobotu 17. února 2007 od 10:00 hodin v prostorách Vísecké rychty v Kravařích. Návštěvníci si budou moci v rámci akce prohlédnout nejen stálé expozice lidového bydlení, umění a architektury, ale budou mít možnost seznámit se i s tradičními řemesly, jako je zdobení perníčků, práce na kolovratu, výroba svíček, drátkování, krajkářství či kovářství.


O lidové slovesnosti, písních a tancích Podještědí bude pojednávat program Folklórního souboru písní a tanců HORAČKY – vystoupení v 11:00 a 13:00 hodin. Nebude chybět ani možnost ochutnávky zabijačkových pochoutek.


Návštěvníci, kteří přijdou v maskách, budou mít vstup do expozic zdarma.


Ekoporadna ORSEJ pořádá v letošním roce akci s názvem Putování za vílou Orsejkou. Druhé „masopustní“ zastavení bude právě na Vísecké rychtě v Kravařích. Další zastavení budou na dalších akcích pořádaných Ekoporadnou ORSEJ a VMG v České Lípě.