Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Mezinárodní dny kulturního dědictví na Vísecké rychtě v Kravařích

Archiv

V letošním roce si Vísecká rychta připomněla 20 let od svého zpřístupnění veřejnosti. K této příležitosti byla instalována výstava, která se věnuje období, jež předcházelo vlastnímu otevření rychty. Návštěvníci si na dobových fotografiích mohou prohlédnout, jak objekt rychty vypadal v 70. – 80. letech 20. století. Na výstavě jsou však nejen fotografie, ale i plány, libreta a další věci.


V jedné z horních komor pak může návštěvník obdivovat zručnost a dovednost tehdějších žen při prohlížení ženských čepců. Za rychtou je pak instalována ukázka zemědělských strojů. Hlavní akcí, která je na Mezinárodní dny evropského kulturního dědictví připravena, je IV. ročník KRAVAŘSKÉ PALIČKYÁDY. Akce se bude konat v sobotu 9. září 2006 od 9 do 17 hodin. Stejně jako v předchozích letech si návštěvníci budou moci prohlédnout ukázky ruční výroby krajek, výšivek a dalších ozdob. Předváděné techniky si budou moci pod dohledem zkušených krajkářek i sami vyzkoušet.


Podnětem ke vzniku této akce bylo televizní natáčení (25. 8. 2003), kdy v prostorách Vísecké rychty připravoval Václav Žmolík jeden z dílů pořadu Kořeny. Součástí tohoto pořadu byla i ukázka paličkování. Krajkářky seděly ve světnici a pracovaly. Tehdy pořadatele napadlo, že by nebylo špatné jejich umění ukázat i širší veřejnosti. Nápad se zalíbil, a tak se již 11. října 2003 konala akce, kterou nazvali Kravařská paličkyáda, při které své dovednosti předvádělo zvídavým návštěvníkům šest krajkářek.


Nezvykle velký zájem návštěvníků vedl k rozhodnutí udělat z této akce tradici.


Vyzýváme touto cestou rovněž prodejce s potřebami pro paličkování a jiné ruční práce, zda by nechtěli prezentovat a prodávat své zboží právě na této akci. Vítáni budou i prodejci občerstvení.


Zájemci se mohou hlásit na adrese:  slaby@muzeum.clnet.cz;


tel.: 487 824 145 kl. 32