Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Policie na Českolipsko svolala posily kvůli Mácháči a tuningu

Archiv

Pořadatelé tanečního festivalu Mácháč počítají, že sobotní hlavní program přiláká podobně jako v minulých letech alespoň 10.000 tanečníků. Přijíždět na něj začínají již dnes. ČTK to řekli organizátoři obou srazů.


Podle mluvčího českolipské policie Romana Bradáče se do zásahu zapojí dopravní i pořádkové posily. Motoristé musí počítat se zvýšeným provozem na silnicích z Mnichova Hradiště na Mimoň a z Mimoně do Doks. Policejní hlídky budou usměrňovat dopravu na příjezdových silnicích do obou areálů. "Zaměříme se také na to, abychom zabránili vloupání, kapesním krádežím, používání drog a aby opilci nebyli za volantem," dodal Bradáč. Při květnovém srazu tuningových aut řešila policie přes 200 deliktů.


"Policisté budou také přímo v areálu letiště a budou kontrolovat upravená auta při vjezdu a výjezdu z akce," dodala pořadatelka tuningových srazů Monika Rydlová. Jubilejní 15. setkání takzvaných Mimoňských válek zpestří závody Supermoto, kterých se zúčastní motocyklový závodník Jakub Smrž, zpěvák Václav Noid Bárta a nebo pornoproducent Robert Rosenberg.


Mimoňské války jsou spojeny v několika tragédiemi. V srpnu 2007 tam tehdy osmnáctiletý mladík, který se proháněl v noci po ranveji bez zapnutých světel, porazil a usmrtil otce tří dětí. Soud mu za to vyměřil rok vězení. Ještě před touto nehodou se stalo na srazu jiné neštěstí. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Také vloni byli při akci dva lidé těžce zraněni, jeden účastník se dopustil trestného činu, když sedl za volant opilý a se zákazem řízení.


Taneční festival u Máchova jezera odstartuje na pláži Klůček v sobotu ve 14:00, o čtyři hodiny dříve než obvykle. Tanečníky čeká šestnáctihodinový maraton, v jěhož závěru se dočkají vystoupení předních světových dýdžejů. Nizozemského dýdžeje Ferryho Corstena, který se v britském žebříčku vyšvihl na čtvrtou příčku a proslavil se filmovou muzikou, například ke snímku Metrix. "Druhou magahvězdou je Paul Oakenfold, oficiální dýdžej turné zpěvačky Madonny," dodal za pořadatele Jiří Pokorný. Hrát se podle něj bude na čtyřech scénách a mimo světových zástupců taneční hudby budou mít na festivalu místo i dva nejlepší pražské kluby Mecca a Duplex.