Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Policie vyšetřuje na srazu tuningových aut znásilnění a krádež

Archiv

Na pokutách vybrali skoro 70.000 korun, šest vážnějších přestupků budou řešit úřady ve správním řízení. ČTK to řekl mluvčí českolipské policie Roman Bradáč.


"Prověřili jsme 300 řidičů. Kontroly děláme také přímo v areálu letiště," dodal mluvčí. U čtyř řidičů zjistili policisté alkohol v krvi. Jednomu z nich naměřili 1,33 alkoholu, což odpovídá asi čtyřem po sobě vypitým pivům. Ve 33 případech zjistili porušení povolené rychlosti v obci. "Rekordman jel rychlostí 91 kilometrů v hodině," poznamenal Bradáč.


Pořadatelé oznámili, že na sraz má dorazit až 6000 aut a asi 20.000 účastníků. "Během pátku jich přijelo jen 1500, hlavní nápor teprve přijde," řekla za organizátory Monika Rydlová.


Policie povolala kvůli srazu posily z celého kraje, stejným způsobem sleduje také dění kolem tanečního festivalu Mácháč, kterého se má zúčastnit 10.000 lidí. "Zaměříme se také na to, abychom zabránili vloupání, kapesním krádežím, používání drog a aby opilci nebyli za volantem," dodal Bradáč. Při květnovém srazu tuningových aut řešila policie přes 200 deliktů.


Jubilejní 15. setkání takzvaných Mimoňských válek zpestří závody Supermoto, kterých se zúčastní motocyklový závodník Jakub Smrž, zpěvák Václav Noid Bárta a nebo pornoproducent Robert Rosenberg. Na programu srazu jsou sprinty na čtvrt míle, volné jízdy, jízdy smykem, exhibice, kaskadérská vystoupení nebo takzvané gumování, při kterém řidiči roztočí kola svých vozů na místě, a pálí tak pneumatiky. Účastníci srazu soutěží také o nejlepší lak, interiér či audiotechniku.


Mimoňské války jsou spojeny s několika tragédiemi. V srpnu 2007 tam tehdy osmnáctiletý mladík, který se proháněl v noci po ranveji bez zapnutých světel, porazil a usmrtil otce tří dětí. Soud mu za to vyměřil rok vězení. Ještě před touto nehodou se stalo na srazu jiné neštěstí. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Také vloni byli při akci dva lidé těžce zraněni, jeden účastník se dopustil trestného činu, když sedl za volant opilý a se zákazem řízení.