Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Policisté dopadli v Libereckém kraji nezvykle moc opilých řidičů

Archiv

Šlo o neobvykle vysoké číslo, typické spíše pro rozsáhlé bezpečnostní akce. Nejvíce opilých motoristů policisté dopadli na Českolipsku. Přes jedno promile alkohole v dechu jich tam mělo šest, na Jablonecku dva a na Liberecku také dva. ČTK to zjistila z dnešního policejního zpravodajství.


Na Jablonecku se žena s 2,2 promile alkoholu pokoušela hlídce ujet. V neděli před půlnocí si policisté všimli v Tanvaldě Fiatu Punto, s nímž řidička jezdila ze strany na stranu. "Odmítla zastavit a naše hlídka ji zadržela až před semafory u dopravního omezení ve Smržovce," uvedla policejní mluvčí na Jablonecku Dagmar Sochorová.


Řidička se policistům přiznala k vypití tří piv. Množství 2,2 promile však odpovídá zhruba osmi až devíti naráz vypitým pivům. Na Českolipsku naměřili policisté od páteční noci do neděle šesti motoristům od 1,2 do dvou promile. Mladý řidič motocyklu Yamaha 500 byl opilý v sobotu dopoledne. V pátek před půlnocí zavinil třiadvacetiletý mladík s 1,66 promile ve Zbynech u Doks havárii. Narazil do stodoly a lehce se zranil.


Právě na Českolipsku se za prvních osm měsíců roku odehrálo nejvíce havárií, v nichž figuroval alkohol, - 55. Na Liberecku jich bylo 52, na Jablonecku 39 a na Semilsku 38.


Ve srovnání s loňskem klesl letos počet nehod s alkoholem v Libereckém kraji ze 184 na 110. Policisté jsou ale přesvědčeni o tom, že statistika klame. Odpadla povinnost ohlašovat havárie bez zranění a se škodou pod 100.000 korun. Řidiči se prý v případech, kdy pili alkohol, domluví mezi sebou a policisty nevolají. Motoristé s více než jedním promile mohou u soudu dostat až rok vězení.


Na Jablonecku odmítl řidič po sobotní noční havárii s Audi A4 dechovou zkoušku i odběr krve nebo moči. Policisté sice nezjistili, jestli byl pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, a muž se vyhne soudu. Na základě silničního zákona ale přijde o řidičský průkaz na jeden rok až dva roky, připíše se mu sedm trestných bodů a zaplatí pokutu 25.000 až 50.000 korun.


Policisté dělají společně s Libereckým krajem velké kontroly zaměřené na alkohol za volantem. S takzvanými Víkendy bez tolerance začali loni. Například při letošní červencové kontrole uvízlo na Českolipsku v policejní síti 12 podnapilých řidičů. Polovina z nich se dočkala obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky - policisté zjistili v jejich dechu od 1,2 od 2,69 promile alkoholu.