Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Pro lídry v Libereckém kraji je hlavní boj s nezaměstnaností

Archiv

Řešení vidí většinou ve státní pomoci a za důležité považují i to, aby se městům a obcím i soukromým podnikatelům dařilo získávat dotace Evropské unie. Většina lídrů považuje za špatnou také dopravní síť. ČTK oslovila jedničky na kandidátkách ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09.


Co pokládáte za největší problém kraje, v němž kandidujete, a jaký máte recept na jeho řešení? (řazeno abecedně dle příjmení lídrů)


Václav Horáček (TOP 09): Starosta Železného Brodu považuje za důležité, aby se v kraji podařilo zachránit sklářství. "Problémy nám přineslo opomíjení historických tradic, mnohdy úmyslně vyvolané. S ním byla spojená i ztráta odpovědnosti. Návrat k tradicím a k odpovědnosti je pro prosperitu kraje rozhodující," uvedl. Podle něj se v kraji rozdělují peníze nesystémově. Upozornil na to, že v nejlepším stavu není ani školství, což vyvolává problémy na trhu práce. Naděje vkládá do cestovního ruchu a do nových technologií, jakými jsou například nanovlákna, vyvinutá vědci z Technické univerzity v Liberci.



Roman Kumpošt (nezávislý za KDU-ČSL): Odvolaný prezident organizačního výboru lyžařského šampionátu, který v čele kandidátky lidovců vystřídal před několika dny předsedu liberecké organizace Kamila Jana Svobodu, považuje za největší slabinu kraje špatné dopravní napojení. Urychleně je podle něj třeba dořešit vedení silnice R35 na Hradec Králové a také modernizaci železnice. "Velkou slabinou kraje je také silná orientace kraje na automobilový průmysl," řekl Kumpošt. Chce proto cíleně podporovat zejména tradiční průmyslová odvětví jako je sklářství a bižuterie a další průmyslové aktivity, které neznamenají jen práci pro levnou sílu. Zcela nedostatečná je podle něj také propagace a podpora cestovního ruchu. I tam vidí velký potenciál v boji proti rostoucí nezaměstnanosti.



Zdeněk Mach (ODS): Poslanec považuje za největší problém vysokou nezaměstnanost, řešení vidí hlavně v rozvoji cestovního ruchu. Rád by podporoval drobné podnikatele a živnostníky a chtěl by, aby horská turistická střediska Libereckého kraje lákala rekreanty i v létě. "Financování nových služeb je třeba zabezpečit z evropských fondů," prohlásil. Na evropské peníze spoléhá i při výstavbě a údržbě silnic. Za důležité považuje zachování sklářského průmyslu. Machovi vadí rozdíly v kvalitě života ve městech a na venkově. K jejich smazávání prý pomůže také státem dotovaná výstavba vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Mach se chce zaměřit i na potíže zemědělců, které ničí nízké výkupní ceny.



Marie Nedvědová (bezpartijní za KSČM): Advokátka a bývalá státní zástupkyně z České Lípy si myslí, že stát by měl nezaměstnanosti čelit vytvářením nových pracovních míst a cestu k budoucí prosperitě nenechat jenom na "neviditelné ruce trhu". "Investice do nových pracovních míst přinesou další příjmy do státní pokladny. Takzvanými 'hladovými zdmi' pomáhal lidem bez práce již Karel IV.," uvedla Nedvědová. Podle ní si řada obyvatel Libereckého kraje nemůže během hospodářské krizi pořídit vlastní bydlení, což by mohly vyřešit nové sociální byty spravované městy a obcemi. "Lidi v kraji trápí i kriminalita. K objasňování většího počtu trestných činů potřebuje policie lepší vybavení," podotkla Nedvědová.



Pavel Ploc (ČSSD): Majitel penzionu v Harrachově a poslanec vidí také největší problém ve vysoké nezaměstnanosti, boj proti ní chce postavit na rozvoji cestovním ruchu. Díky tomu prý mimo jiné dostanou zakázky stavební firmy. "Rozvoj cestovního ruchu prospěje i maloobchodu nebo dopravě," dodal Ploc. Cestovní ruch a další služby by zařadil mezi odvětví se sníženou daní z přidané hodnoty. Na rekvalifikaci lidí bez práce by využil peníze z veřejných rozpočtů a z Evropské unie. Ploc prosazuje rychlou výstavbu dálnice z Turnova na Jičín. Vedl by ji na jižním okraji Chráněné krajinné oblasti Český ráj, aby co nejméně poškodila přírodu. Plocovi vadí diskriminující rozdělování daní městům a obcím. Přidal by peníze těm s menším počtem obyvatel.