Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Seminář Etnografické komise v České Lípě

Archiv

Jde o jednu z mnoha komisí AMG, která svou pozornost zaměřuje především na lidovou kulturu. Poslední zasedání této komise se konalo ve dnech 10. – 11. května 2005 ve Frýdku-Místku. Při tomto jednání navrhl Bc. Jaroslav Slabý, aby se příští seminář konal právě v České Lípě.


Jaroslav Slabý – etnograf VMG v České Lípě, byl také hlavním organizátorem celé této akce. Termín semináře byl stanoven na 17. – 18. října 2005. Přestože šlo pouze o dvoudenní seminář, bylo co projednávat.


V pondělí se tedy do muzea v České Lípě začali sjíždět etnografové ze všech koutů republiky. Pro problémy s dopravou (výluky, nestihnutí přípojů...) se několika z nich bohužel nepodařilo dorazit. Přesto se sešlo více než 20 účastníků z Klatov, Plzně, Kladna, Třebíče, Velké Bíteše, Rožnova pod Radhoštěm, Chebu, Rokycan, Pelhřimova, Nového Jičína, Frýdku-Místku, Jihlavy, Strážnice a Hodonína.


Etnografové při prezentaci obdrželi tašky s propagačními materiály, které věnoval Krajský úřad Libereckého kraje, město Česká Lípa, obec Kravaře a VMG v České Lípě. Kvůli dopravním problémům se zahájení semináře posunulo na 13.45.


Seminář zahájil předseda Etnografické komise Mgr. Jaroslav Dvořák a účastníky přivítal i ředitel VMG v České Lípě Ing. Zdeněk Vitáček. První den se projednávala řada zajímavých bodů. Byly připomenuty webové stránky, které pomáhají činnosti etnografů. Jde především o stránky AMG (www.cz-museums.cz), stránky věnující se lidové kultuře (www.lidovakultura.cz), architektuře (www.lidova-architektura.cz) a řemeslům (www.lidovaremesla.cz). Připomenuty byly rovněž  stránky jednotlivých muzeí.


Další důležitý bod jednání se týkal pojmosloví etnografických sbírek. Po příspěvcích se rozvinula delší diskuse, během níž se vyměňovaly poznatky a zkušenosti. Probíraly se různé akce, projekty, získávání finančních prostředků, spolupráce mezi muzei a různými spolky a řada dalších věcí. Plánovaná prohlídka expozic a výstav se odložila, neboť Mgr. Ladislav Smejkal nabídl přítomným prohlídku města a ti tuto nabídku ochotně přijali. Mgr. Smejkal všechny seznámil v kostce s historií muzea a poté jsme se přesunuli do klášterní zahrady. Následoval přesun Loretánskou uličkou směrem k „Unionce“ odkud jsme zamířili na prohlídku Vodního hradu. Následoval přesun k „Červenému domu“ a poté jsme se přes náměstí T.G. Masaryka vrátili zpět do muzea.


Z muzea se pak etnografové přesunuli do hotelu Kahan, kde bylo zajištěno ubytování a kde se mělo konat přátelské posezení. To se pak nakonec uskutečnilo jinde. Druhý den semináře byl vyhrazen spolupráci EK AMG s vysokými školami a univerzitami v regionech. Opět šlo především o diskusi a výměnu poznatků a informací. Dvě hodiny utekly jako voda, a tak se diskuse musela přerušit.


Na 10 hodinu byl totiž připraven kravařský autobus, který nás dopravil na Víseckou rychtu. Zde byli přítomní přivítání nejen personálem rychty – paní Hřebenovou a paní Zámečníkovou – ale také starostou Kravař Ing. Vomáčkou. Ten předal etnografům mapu drobných sakrálních památek, kterou Kravaře vydaly, a další propagační materiál. Prohlídku Vísecké rychty zajistil vedoucí pobočky Bc. Jaroslav Slabý.


Po takřka dvouhodinové prohlídce následovalo malé občerstvení a pak přesun zpět do České Lípy. Zde se část účastníků odpojila a vydala se na zpáteční cestu. Zbytek se odebral zpět do muzea, kde si prohlédl expozice a výstavy. Celý seminář byl ukončen přibližně ve 14 hodin. Všichni účastníci semináře odjížděli spokojeni. Zásluhu na tom mají všichni, kteří se na přípravách semináře podíleli. Příprava a organizace semináře – Bc. Jaroslav Slabý. Nákup, obsluha při občerstvení a následný úklid – Jana Kulhánková a Jana Jakubská. Příprava propagačních materiálů – Jana Jakubská. Příprava plánků města, kopírování materiálů – Jaroslava Urbancová. Zajištění prodeje publikací pro zájemce – Dana Nováková. Prohlídka města a pomoc při zodpovídání nejrůznějších dotazů z oblasti historie – Mgr. Ladislav Smejkal. Příprava Vísecké rychty a občerstvení na rychtě – Jiřina Hřebenová a Markéta Zámečníková.


Další seminář se uskuteční v příštím roce, a to s největší pravděpodobností v Praze.