J. Harbich: Lípa má lidi, kteří mohou trénovat mladé skatery

Verze pro tisk |

24letý skateboardista Jan Harbich je předsedou nově vzniklého sdružení CLSkate, které v České Lípě od 1. dubna zahajuje pod záštitou DDM Libertin historicky první Školu skateboardingu.

Jan pochází ze skateboardové rodiny, jeho tři bratři jezdí na skatu stejně jako on, s jejich otcem a partou kamarádů procestovali se skateboardem snad každý kout republiky a rozhodně nedá na tenhle kreativní, moderní sport dopustit.

Kde se vzal nápad založit školu skateboardingu?

Nápad uskutečnit tenhle projekt vznikl společně s dalšími nápady v době, kdy se čekalo na odsouhlasení o. s. CLSkate ministerstvem vnitra. Založit školu bylo časté téma k diskusi, škola pro prcky byla jedna z těch hlavních věcí. Vychovat novou skateboardovou generaci. Když sdružení úspěšně před nedávnem vzniklo, nenapadlo nás nic všestranně záslužnějšího, než právě realizace tohoto z mnoha jiných nápadů.

Z jakého důvodu vzniklo o. s. CLSkate?

O něčem, jako je sdružení ve skateboardingu, jsem slyšel už dávno. A to hlavně ve spojitosti s všeobecně lepšími podmínkami pro ježdění ve vlastním městě. Prostě je to nejlepší cesta, jak dosáhnout vyšších cílů a získat třeba i konkrétní podporu od města. Zároveň se díky němu utvoří jakýsi celek, tým lidí, kteří se mají chuť realizovat, což musím po pár týdnech fungování potvrdit jako pravdivou skutečnost. Samozřejmě cítíme i velkou zodpovědnost. A právě i ta nás vedla k založení sdružení. Odpovědnost za pořádek je skvělý příklad. Byl to prostě hec! :)

Pojďme rovnou ke škole, ač bych měl tisíce různých otázek. Má Česká Lípa lidi, kteří mohou trénovat mladé skateboardisty?

Rozhodně ano! Je jím celorepublikově známý skater Tomáš “Javor” Javůrek, který jezdí na skatu již třináctým rokem. Mimo jiné byl nedávno proškolen právě pro výuku mladých skaterů. Dále Josef Prokop, který studuje pedagogickou fakultu v oboru tělovýchovy a již má za sebou i pedagogické zkušenosti na základních školách. Ví, že je nutné hlídat, aby se žákům dostalo správného zacházení s jejich svalstvem a tělem všeobecně. Jan Krabec, mladý náctiletý talentovaný skater, který má v čerstvé paměti, jak sám začínal. A tím pádem má veliké pochopení pro začínající jezdce. Mohu si dovolit říct, že je to momentálně nejtalentovanější skater, který na Českolipsku jezdí. Výsledky v různých závodech s mým tvrzením jasně korespondují. Dále je tu David Kotyza. Znovu velice mladý a po ČR uznávaný jezdec na skatu, který má určitě co předat nastupujícím generacím. Takže odpověď je myslím naprosto jasná. Ano, Česká Lípa má lidi, kteří mohou trénovat mladé skateboardisty.

V čem je skateboarding dobrý pro mladého člověka?

Je to sport, který zapojí každou část těla a každý sval. Zároveň je to sport velmi svobodný, kreativní a i dosti netradiční, a to i přesto, že první zmínky o skatu se datují kolem roku 1960, kdy původně surfaři doslova vylezli z vody. To je taková naše evoluce. :) Takže když před kámošem řeknete, že máte doma skate a děláte na něm psí kusy, určitě k vám bude vzhlížet s patřičnou úctou. Další plus pro skate a skateboardovou kulturu obecně je styl a spojitost s uměním. Ať už hudba nebo umění výtvarné. I samotný skateboard je uměleckým dílem, stačí jej otočit a podívat se na spodní stranu. Je to naprosto originální sport, který nezná mezí a rozvíjí kreativitu mladého člověka.

Byl vám někdo nebo něco při zakládání školy inspirací? 

Nejsem si úplně jistý tím, kolik podobných škol u nás v ČR existuje. Každopádně velkou inspirací byla Česká asociace skateboardingu, která cca 2–3 roky provozuje školu skateboardingu. Jejich působení se ale nedostane daleko za hranice Prahy nebo větších měst, které mají k dispozici doslova bombastické skateparky. Na jedné z jejich vyučovacích hodin jsem byl a moc mě to zaujalo.

Jaké jsou počáteční investice rodiče při vstupu do kroužku?

Do začátku každý bude potřebovat svůj vlastní skate, chrániče, jak na kolena, tak i na lokty a zápěstí, a samozřejmě přilbu. V podstatě se jedná o klasickou soupravu chráničů, která se používá při jízdě na inlinech či kole. Není potřeba shánět nic extra na skateboard. Co se týká skateboardu samotného, tedy desky, trucků, což je ta hliníková část, na které jsou připevněna kolečka ze silikonu, tak tento komplet lze pořídit v jakémkoliv hypermarketu nebo sportovní prodejně v ceně kolem 500 Kč, což do začátku bohatě stačí. U bot opět není nutné, aby byly přímo na skate. Ale vzhledem k tomu, že skate móda zásadně ovlivňuje módu všeobecnou, je dost možné, že skateovou obuv už doma každý má. Pozná se podle ploché a měkké podrážky. Ale obyčejná kecka nebo botaska postačí. Rozhodne je nevhodná zimní nebo outdoorová, tedy vycházková obuv.

Jak je v současné chvíli silná komunita lidí jezdících na skateboardu v České Lípě?

Před pár lety už to vypadalo na jasný úpadek. Byly doby, kdy jste šli kolem skateparku a viděli v něm pilně trénovat pouze Tomáše Javůrka. (smích) Ale pořád musíme brát v potaz, že skateboarding je velice atraktivní sport. Dám ruku do ohně za tvrzení, že neexistuje jediné dítě na světě, které by jízdu na skatu alespoň nevyzkoušelo. Takže pravděpodobnost úpadku sama upadla v zapomnění. V současné době skateboardová komunita narostla přímo úměrně s nárůstem pozitivní atmosféry, za kterou vděčíme městu. Konkrétně přestěhování skateparku a jeho, ač drobné, ale přesto přínosné proměně. Já osobně jsem velice překvapen a nadšen z narůstající návštěvnosti. Dokonce i jedinci, kteří už léta nejezdili, si pořídili svá nová prkna a pravidelně přicházejí trénovat. To je skvělé. Další záslužnou věcí bylo založení o. s. CLSkate, které svou měrou také přimělo spoustu lidí začít se znovu věnovat tomuto sportu v České Lípě, za to jim patří velký dík.

Máš tři bratry, kteří, stejně jako ty, jezdí na skateboardu. To je fantastický. Jak je to možné?

K tomu je zapotřebí té správné podpory ze strany rodičů. V roce 1999 můj o dva roky starší bratr Kuba dostal první skateboard od babičky. Stal se tak mým prvním vzorem. Já ho dostal o dva roky později. Strávili jsme společně ve skateparku spoustu času, poznali spoustu dobrých přátel a nasbírali hodně zkušeností. Oba naši rodiče náš podporovali, navíc taťka si našel i své zalíbení. Svážel nejen nás, ale i naše přátele na závody, poskytoval prostředky na výbavu. On byl v podstatě náš učitel a dodnes jím pořád je. A že je v tom dobrý, ukázal o dalších pár let později, když další dva bratři Matěj (12) a Oldřich (8) začali jezdit také. Nejspíš tomu bylo zrovna tak jako u mě a u Kuby. Oba jezdí už rok a jde jim to dobře. Je dobré začít brzy. U skateboardu platí, že čím dřív začnete, tím lépe. My jsme tenkrát začínali všichni v 11 letech. Nyní mají děti možnost začínat dříve, levněji a na mnohem lepší úrovni.

Kde a jak mohou rodiče přihlásit své děti?

V prvé řadě, jelikož školu skateboardingu provozujeme pod DDM Libertin, tak buďto přímo tam či nás kontaktujte na cl.skate@seznam.cz nebo na telefonních číslech 773 025 995, 775 455 082. Cena kurzu za jednu sezónu je 500 Kč. Děkujeme tímto DDM Libertin, že naši školu přijal pozitivně a těšíme se na zájemce. Jsme připraveni.

Nahoru