Navara s Kriebelem uhájili domácí prostředí

Verze pro tisk |

Již šestým rokem si dávají u sklářských pecí restaurantu Ajeto dýchánek jedni z nejlepších českých a i světových šachistů. Letos do Nového Boru zamířil druhý nejlepší hráč země úřadujícího mistra světa Jon Ludvig Hammer, aby změřil síly s českou jedničkou a lídrem novoborského extraligového týmu velmistrem Davidem Navarou, ve druhém zápase se utkal domácí Tadeáš Kriebel s nadějí českého juniorského šachu Thai Dai Van Nguyenem.

Šestadvacetiletý norský reprezentant, který je vrstevníkem, dobrým přítelem a i sekundantem Magnuse Carlsena, letos v lednu poprvé překonal hranici 2700 a byl ideálním soupeřem české jedničky Davida Navary. "Mám před Davidem Navarou velký respekt, což je důvod, proč jsem velmi pyšný na dosavadní bilanci. On je jednoduše jeden z nejlepších hráčů na světě. Moje partie s ním byly vždy zajímavé, má sebevědomí a nebojí se riskovat hrát s černými na výhru." uvedl ještě před zápasem Jon Ludvig. Hráč novoborského extraligového týmu David Navara u sklářských pecí zasedl po pěti letech s Norem chtěl rozhodně srovnat účty. "O výsledku zápasu ve Světovém poháru 2013 rozhodla první partie v rapid šachu, kterou jsem prohrál černými. Ve druhé partii jsem bílými hrál násilně na výhru, za což jsem byl po zásluze potrestán. Doufám, že tentokrát se mi povede lépe," vzpomíná David Navara.

Slavnostní zahájení Novoborské šachové Corridy proběhlo v Navrátilově síni v Novém Boru. Na úvod večera ocenil starosta města Jaromír Dvořák úspěšné mládežníky z novoborského šachového klubu, kteří v loňské sezoně dosáhli historického úspěchu na mistrovství České republiky. Oceněn byl i velmistr Robert Cvek, který po dvanácti letech v dresu Nového Boru odchází zpět na Moravu. „Šachy v Novém Boru jsou čím dál tím více sledovány, pomáhá tomu i šachový server, který klub má. Úspěchy jak na evropské scéně tak domácí tituly jsou vnímány velmi silně. Šachový klub je momentálně asi to nejlepší, co ve sportu v Novém Boru máme,“ chválil starosta města.

Na programu večera byly i simultánky. Norský velmistr Jon Ludvig Hammer nastoupil proti novoborskému B-týmu a po dvou hodinách hry zakončil svou seanci nekompromisně 8:0. Bezmála dvojnásobný počet soupeřů z řad mládežníků krotil Van Nguyen. Skóre se zastavilo na 14,5:0,5, když jedinou remízu uhrál desetiletý Michal Papoušek.

Samotné zápasy se probíhaly od 29. září do 4. října v restaurantu Ajeto v Novém Boru. Do účtu velmistrovského zápasu zapsal mezinárodní rozhodčí Pavel Votruba na úvod nerozhodný výsledek, ale již ve druhém kole se v zápase ujal vedení norský velmistr. Dvě sobotní partie ve zrychleném tempu přinesly hodně dramatické chvilky, oba velmistři si připsali po jedné výhře a jedné porážce. Následnými dvěma remízami ve vážných partiích udržel Jon Ludvig Hammer vedení nad Navarou až do posledního hracího dne. Samotný závěr Novoborské šachové Corridy byl ale zcela v režii českého velmistra Davida Navary. Výhrou v první partii dne s Hammerem nejprve srovnal stav zápasu, ve druhé si bílými do kráčel taktéž pro výhru, což v konečném součtu znamenalo konečné vítězství 4,5:3,5. Trofej předala Navarovi zástupkyně společnosti Lasvit Petra Felixová. „Zahodil jsem mnoho šancí, na druhou stranu jsem spokojen, že jsem sehrál s hráčem světové extratřídy vyrovnaný zápas,“ komentoval po skončení Ludvig Hammer.

Souběžně probíhající duel mezi mezinárodním mistrem Tadeášem Kriebelem a mezinárodním mistrem Thai Dai Van Nguyenem měl v konečném součtu jasného vítěze. Člen novoborského extraligového týmu Tadeáš Kriebel předvedl, proč ve svých dvaceti letech patří do špičky českého šachu a svého soupeře předčil jak šachu hraném klasickým tempem, tak i v rapidu (celkově: 5,5:2,5). Ovšem Van Nguyen ve svých čtrnácti letech prokázal vysokou kvalitu a pro český šach je příslibem do budoucna.

V rámci letošního ročníku Novoborské šachové Corridy proběhl i bleskový turnaj Fejfarův memoriál. Účastnilo na tři desítky hráčů a 40. ročník se rozhodně zařadí mezi nejsilněji obsazené v turnajové historii. Startovní listině vévodila hned pětice hráčů s elem nad 2450. Základní devítikolová část dopadla vpředu dle papírových předpokladů (i když šrámům velmistři neunikli), o zbylá tři postupová místa do nadstavbové části byla velká tlačenice. Na 6. a 7. místo se vyhoupli výhrou v posledním kole děčínský Marek Papay a novoborský Viktor Novotný. Poslední osmé místo vybojoval Michal Babička v rozstřelu s Petrem Hlavsou. Finálové skupiny se hrály na tři partie vyřazovacím způsobem a do finále postoupili velmistři Ján Markoš a Vlastimil Babula. Jejich finálový rozstřel vyzněl lépe pro slovenského velmistra Markoš. 

Foto: Vladimír Jagr

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru