Nejstarší triatlon na severu Čech oslavil svoje třicetiny

Verze pro tisk |

Historie triatlonu v Kytlici se začala psát v osmdesátých letech minulého století, kdy se členové běžkařského oddílu z Polevska rozhodli uspořádat triatlon na krátké trati. Na začátku to byl nápad z hecu, to se psal rok 1986. Od té doby se Kytlický minitriatlon koná nepřetržitě vždy druhou sobotu v srpnu, a řadí se tak mezi nejstarší triatlony u nás.

Závodníky zavedl do krásných koutů Lužických hor a především do malebné Kytlice. Po celou dobu si triatlon drží pověst akce s přátelskou rodinnou atmosférou určené pro všechny výkonnostní kategorie. A stejně tomu bylo i uplynulou sobotu 13. srpna. Vedle jednotlivců se na start postavili závodníci ve stále oblíbenější kategorii družstev. Kytlický minitriatlon, který byl i letos zařazen do bodování outdoorového seriálu Lužický horal, se konal za podpory obce Kytlice, Sboru dobrovolných hasičů Kytlice, TJ Kytlice a řady dalších sponzorů a partnerů.

Úderem jedenácté hodiny se na start letošního jubilejního ročníku postavila stovka jednotlivců a 20 minut poté v druhé vlně i 25 družstev, celkový počet tak dosáhl 175 závodníků. Triatleti absolvovali půl kilometru plavání ve velmi osvěžující vodě místního koupaliště, která letos sotva dosáhla 15 stupňů a za poslední ročníky byla jedna z nejstudenějších. Po krátkém, ale výživném plavání následovalo horské kolo, jehož trasa byla letos upravena a prodloužena na 22 km. Rychlá a kopcovitá cyklistická trať se vlnila po silničkách a lesních cestách Lužických hor. Na konec přišel na řadu běh, který je právem považován za třešničku a nejtěžší část triatlonu. Běžecký okruh měří 7 km přes kopce, lesy a pastviny.

Nejrychlejším mužem se stal jablonecký Jan Francke. Druhý mezi muži skončil Ondřej Petr, oba z Haven teamu. Na bronzovou příčku dosáhl Michal Švorc z BIG SHOCK TEAM. Mezi ženami kralovalo duo sester Loubkových, přičemž Ivana Koubková obsadila první místo a hned za ní Kateřina, obě z Rohozec Amulet Cvikov. Třetí místo obsadila Ita Krafková z týmu TT Cyklorenova Cvikov. Mezi veterány kraloval Marek Knejzlík z Haven teamu. Kategorii dorostenců ovládl Filip Srbecký (CK Šluknovsko) a Anna Urbanová z Liberce. Kategorii družstev vyhrálo duo Prokop a Cmunt s názvem Bez týmu. Na druhém místě skončil Swahil beer team Eleven ve složení Spurný, Matoušek, Bufka a třetí místo obsadilo domácí družstvo Ski Polevsko Haven (Slavíčková, Hořák, Šmíd). Po vyhlášení vítězů následovalo losování tomboly o zajímavé ceny a poukázky od partnerů závodu a na konec nemohl chybět ani narozeninový dort u příležitosti oslav 30 let triatlonu v Kytlici. Závodníci i pořadatelé hodnotí letošní ročník jako velmi vydařený a organizátoři ze Ski Polevsko už nyní zvou na 31. ročník, který proběhne 12. srpna 2017. Seriál Lužický horal, jehož je triatlon součástí, vyvrcholí 22. 8. za podpory Pivovaru Cvikov závodem s názvem Pivovarské MTBO ve Cvikově.

alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru