X Duatlon Kytlice prověřil závodníky i pořadatele

Verze pro tisk |

Další zastávkou stále populárnějšího seriálu Lužický Horal byl poslední květnovou sobotu X Duatlon Kytlice, tedy spojení běhu a jízdy na horském kole v malebném prostředí přírodního koupaliště v Kytlicích. Tento závod tradičně nabízí vyžití nejen pro dospělé, ale doslova pro celou rodinu. Dopolední program pro ty nejmenší zajišťuje již několik let novoborská Rodina v centru, která nabízí i hlídání dětí v průběhu hlavního závodu. O doplňování potřebných kalorií se po celý den skvěle staralo znovuotevřené občerstvení u koupaliště.

První se tedy na start postavily děti do 6 let, pro které byl připraven „orientační“ běh s úkoly kolem koupaliště. Všechny děti ukázaly, že mají sportovního ducha a na trati zápolily s ohromným zaujetím, i když o výsledek zase až tolik nešlo.

Poté už se v 11:30 vydaly na trať dětského duatlonu odvážné dívky a chlapci do 11 let, na které čekala trať 500 metrů běhu, 3 km na kole a 500 m běhu. Suverénně nejlépe si s tratí poradil Tomáš Knejzlík, který se závodu účastní pravidelně. Příští rok už na něj ale bude čekat delší trať, protože se posune o kategorii výše. Velký aplaus si ale od svých dospělých kolegů vysloužili všichni malí závodníci, kteří s tratí zápolili.

Ve 13 hodin poslal startovní výstřel na trať více než dvěstěnohý dav účastníků hlavního závodu, jejichž pohnutky pro absolvování tohoto náročného závodu byly různé. Již v prvním běhu se ukázalo, že v boji o celkové vítězství se bude opakovat loňský souboj dvou velikánů: několikanásobného vítěze XDK, zkušeného reprezentanta Pavla Jindry (Eleven Mercedes Mitas) a místního všestranného borce Tomáše Kolaříka (Cyklorenova Cvikov). Kolařík nechtěl nic ponechat náhodě a již od startu běhu začal naplno, protože je to jeho silnější disciplína. Jindra ale dělal vše pro to, aby svého soka neztratil z dohledu a po prvním 5km běhu ztrácel jen 40 vteřin. Na kole (20 km v těžkém terénu) se Jindra brzy dotáhnul a začal zase on střádat vteřinky náskoku. Při výběhu z depa byl náskok více než minutový a zdálo se, že je rozhodnuto, ale Kolařík podal v závěrečném běhu heroický výkon a náskok dokázal smazat. Zkušený Jindra už si ale těsné vítězství nenechal vzít. Tuto dvojici doplnil na stupních vítězů David Zeman (Superior Cyklofit Team). V ženské kategorii se po letech vrátily do Kytlic sestry Loubkovy (Rohozec Amulet Cvikov). První běh ještě absolvovaly bok po boku, ale na kole Iva prokázala svoje schopnosti a v těžkém terénu Kačce i ostatním nadělila pořádnou porci minut.

Vítězové ještě stihli do cíle dorazit za poměrně slušného počasí, ale už po jejich doběhu se v Kytlicích rozpoutalo peklo, kdy se přívalový déšť střídal s krupobitím, a většina startovního pole se tak musela poprat i s počasím. Přesto jich naprostá většina nakonec dorazila do cíle a užila si zasloužený obdiv těch, kteří se tlačili v suchu pod velkým stanem. Pořadatelé měli plné ruce práce, aby všechna technika zůstala v chodu a závod se mohl regulérně dokončit, což se jim povedlo a všem těm zmoklým lidičkám za to patří patří velký dík.

Seriál Lužický horal si teď dává přestávku až do léta, kdy se uskuteční Kytlický minitriatlon a v září vše vyvrcholí ve Cvikově na Pivovarském MTBO.

Výsledky a fotogalerii naleznete zde.

Další závody Lužický horal:

13. 8. 2016 Kytlický minitriatlon
24. 9. 2016 Pivovarské MTBO Cvikov 

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
Nahoru