Stručně z novější historie Nových Zákup

Archiv
Verze pro tisk |

Poslední sovětští vojáci odešli ze Zákup v roce 1991. Zanechali tu řadu nevábných panelových domů, které převzalo město a pomalu je začalo opravovat. Jednalo se o 261 bytů, dva domy tzv. kyjeváky byly zrekonstruovány úplně. Vzápětí poté se sem začali stěhovat noví obyvatelé. Domy byly napojeny na plynovod. Byl vybudován Domov důchodců a sousedící Dům s pečovatelskou službou. Byl také vyčištěný dnes zas nefunkční rybníček, vybudována telefonní stanice, hřiště na odbíjenou a košíkovou, zavedeno veřejné osvětlení, vybudována cesta pro pěší do města,  několikrát opravena příjezdová komunikace. V prostoru někdejší posádky byl vybudován výrobní areál dnešní firmy Vest-Izol, která je nyní největším zaměstnavatelem v našem městě. V obvodu čtvrtě vznikly dvě firmy zabývající se dřevovýrobou. Tolik krátce výběr informací z publikace Povídání o Zákupech od Mgr. J. Šimka.
Ještě doplním, že sem byly zavedeny autobusové linky (málo, ale přece), otevřena tu byla řada drobných obchodů a občas zde fungovala restaurace, výčep. Procházkou lze zjistit, že řada ze zmiňovaných hlavně nebytových objektů začíná stárnout, na druhé straně se u řady domů objevují hezky provedené zelené plochy, chodníky i komunikace jsou v dobrém stavu, poblíž domů vyrostly desítky zahrádek, popelnice nahradily větší kontejnery. Do domů byly zavedeny telefony i internet  Při tomto výčtu nelze zapomenout na areál skládky, který byl před několika lety příčinou změn na naší radnici.
Základnu zde získala firma Ladeo, která se zabývá zpracováním nebezpečných odpadů. Že se jedná o sídliště na venkově, nasvědčuje lehký zápach hnoje z nedalekých stájí dobytka a koní, soudě dle čilého provozu mechanizace zemědělský areál prosperuje. Pokud se týká společenského života, pak podle zpráv posílaných občas do našeho Zpravodaje je dobrý u seniorů v Domově důchodců. Před několika lety byla ve Zpravodaji zmínka o pokusu organizovat tu sportovní činnost na plácku pod domy, zůstalo jen u prvního pokusu. Vím o stescích maminek, že tu není něco pro malé děti, že nudící se mládež občas ruší noční klid a jsou i další problémy, společné všem českým sídlištím. Pokud se najde několik zdejších obyvatel, kteří mají zájem založit zde obdobu funkčního osadního výboru v Kamenici, dejte mi vědět, rád pomohu. Třeba se něco podaří společně vylepšit.

Nahoru