V Kotli shořel horní zákon

Archiv
Verze pro tisk |

I když zpráva, že Ministerstvo životního prostředí nepovolilo firmě Urania Mining  průzkum ložiska Osečná-Kotel, zmátla nemálo lidí, takže se domnívali, že je vyhráno a další demonstrace není nutná, sešlo se jich v sobotu 7.června stále ještě dost. Rozhodnutí ministerstva navíc není konečné, protože firma proti němu podala takzvaný rozklad.


I kdyby však s rozkladem neuspěla, může o těžbu či průzkum kdykoliv požádat nějaká jiná. Jak zdůraznili řečníci na demonstraci, hlavní problém je v zastaralém horním zákoně (č. 44 z roku 1988), který jednoznačně upřednostňuje práva těžařů a vůbec neumožňuje účinně se těžbě vzepřít. Nerespektuje žádná majetková a občanská práva. Dokonce ani starostům dotčených obcí zákon nepřiznává práva účastníků řízení, a ti se tudíž   nemohli odvolat proti vyhlášení chráněného ložiskového území uranu.  Nyní se zvažují možnosti právního postupu proti vyhlášení chráněného ložiska i proti  případné těžbě.








V kraji  to vře, naštvanost roste. Zvláště, když už všichni vědí, že vytěžený uran by nebyl využitelný v české atomové energetice, šel by na vývoz a zisky do kapsy těžařů.  Občanské sdružení Naše Podještědí, které bylo založeno na obranu proti těžbě, má již 150 řádných členů a stále přibývají další. Sdružení také čile komunikuje a vyměňuje si zkušenosti s obcemi a spolky po celé republice, které se rovněž postavily na odpor bezohlednému postupu těžařských firem.


Asi hodinové shromáždění bylo v Kotli ukončeno happeningem, při němž byl symbolicky spálen zastaralý a nespravedlivý horní zákon s tím, že bude vyvinut tlak na urychlené přijetí nového.  Došlo také ke skácení makety těžní věže. Poté se průvod demonstrantů vydal na pochod do Osečné, kde program protestního dne pokračoval.


Je jasné, že další demonstrace budou následovat a sílit tak,  jak bude sílit tlak potenciálních těžařů na povolení těžby. Ti tak musí počítat s velmi tvrdým odporem.



 

Nahoru