Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V zajetí rytmů

Archiv

Naše hudba je temperamentní a plná emocí, to vystihuje i název naší kapely Bengas, což v překladu znamená čertíci. Hrajeme na tři španělské kytary, baskytaru, perkuse a bicí,“ říká frontman kapely Migel Horvát.
Skupina existuje už sedm let a za tu dobu vystupovala po celé České republice, ale i ve velké části Evropy. V loňském roce dokonce absolvovala úspěšné turné po USA. Po koncertě v Novém Boru se chystají do Maďarska. Je romská hudba v zahraničí populárnější než u nás? „Tak o sto procent. V cizině existuje spousta médií, ve kterých se prezentuje romská kultura, a lidé tak mají k této hudbě blíž. Naše první velká cesta vedla do Francie, kde jsme byli celý měsíc a pronajali jsme si tam i byt. Měli jsme dva koncerty na začátku měsíce a dva na konci v rámci českých dnů v Paříži. A tak jsme si řekli, že proč bychom jezdili domů a pak zase zpátky, a zůstali jsme tam. Chodili jsme hrát různě po barech a docela se tam chytli. A lidi, když nás slyšeli, tak nás zvali hrát různě do divadel a do barů. Byli jsme na rozhraní arabský a černošský čtvrti a chodili hrát střídavě do arabskejch a černošskejch hospod. Bylo to výborný.  Publikum je ale skvělé, ať už vystupujeme kdekoliv. Poslední dobou pozoruji, že na naše koncerty chodí především mladí lidé, kteří nacházejí cestu k romské muzice,“ dodává Horvát.


Bengas měli tu čest hrát před slavnými Gipsy Kings a skupinou Gorana Bregoviče, vystupovali také s královnou šansonu Hanou Hegerovou v Národním divadle, která jim pokřtila jejich druhé CD Amen Phiras. „Byli jsme strašně rádi, že můžeme vystupovat v takové historické budově. Byl to pro nás zajímavý experiment. S paní Hegerovou jsme pak koncertovali i na dalších místech, třeba v Janáčkově divadle v Brně nebo v Národním divadle v Bratislavě,“ říká Migel Horvát, autor většiny písní, a dodává: „Zpíváme o tom, co jsme zažili, o touze po zlepšení života, o romské svobodě, ale i samotné cestě. Pro Romy je cesta takovou celoživotní filozofií. Nejvíce mě ale k napsání textů inspiruje život, má rodina, ženy, ale i třeba Bůh.“


V současné době chystá Bengas nové CD. „Jsme tak v polovině natáčení a měli bychom ho ještě do konce letošního roku stihnout dotočit. Těšit se můžete na skvělou čertovskou muziku. Některé nové písně zahrajeme i tuto sobotu v Novém Boru,“ dodává Horvát.


Na novoborském Pivobraní se tento víkend 5. – 6. září dále představí skupiny: Pavoucy, Arakain, Rybičky 48, Schodiště, All X a spousta dalších. Více o programu na www.kulturanb.cz