Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Velikonoce na Rychtě

Archiv

Návštěvníci mohli letošní rok rychtu navštívit již 5. února, kdy se konal tradiční masopust. Kdo tuto akci nestihl, nemusí zoufat. Na sobotu 8. dubna je připravena další z tradičních akcí – Velikonoce na rychtě. Tato akce si klade především za cíl připomenout význam těchto svátků a k nim vážících se zvyků. Mnozí z nás registrují Velikonoce pouze jako den volna při velikonočním pondělku. Jde však o mnohem delší období. Zjednodušeně můžeme říci, že Velikonoce trvají od Popeleční středy až do Letnic. Kromě informací o Velikonocích je pro návštěvníky přichystán opravdu bohatý program.


Stejně jako v předchozích letech, tak i letos ukáží své umění žáci ZŠ Antonína Sovy v České Lípě pod vedením Mgr. Blaženy Čapkové. Zvídavým návštěvníkům budou předvádět výrobu papírových ozdob, ozdob z drátků, malování keramiky i pletení pomlázek. Nejrůznější techniky zdobení kraslic předvedou manželé Procházkovi z Hradce Králové. Za pomoci informačního centra v Kamenickém Šenově se podařilo sehnat i ukázku výroby svíček a stánek s keramikou. V případě chladného počasí bude připraven i stánek s medovinou.


Pro návštěvníky je však připraven ještě další program. Dopoledne i odpoledne vystoupí se svým pásmem tanců, jarních říkadel, zvyků a písní folklórní soubor Jizera a jejich dětská odnož – Jizerka. Všichni jste co nejsrdečněji na Víseckou rychtu zváni. Určitě nebudete litovat. Na Vaši účast se těší pracovníci rychty – Jiřina Hřebenová, Markéta Zámečníková a Jaroslav Slabý.