Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

Velikonoce na rychtě

Archiv

Severní Čechy nemají jednotnou tradici slavení, neboť z důvodu poválečného osídlování sem přicházeli lidé ze všech koutů republiky a přinášeli si i své zvyky a obyčeje. Tím pádem zde dochází k jejich míšení. V současné době je již většina zvyků a obyčejů zapomenuta nebo se pozapomněl jejich původní význam. Přiblížit dnešnímu člověku největší křesťanské svátky, způsob života, řemesel, kultury i náboženství a s ním spojených zvyků a obyčejů našich předků, je cílem jarní akce s názvem „Velikonoce na rychtě“.


Akci pořádá Ekoporadna ORSEJ a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v sobotu 31. března od 9:00 do 16:00 hodin v prostorách Vísecké rychty v Kravařích.


Návštěvníci zde budou moci nejen nahlédnout do mnoha tvůrčích dílen ukazujících stará lidová řemesla, ale budou si je také moci vyzkoušet. Bude zde k vidění pletení pomlázek, drátování, výroba panenek z kukuřičného šustí, krajkářství, pachtwork, výroba svíček a další. Společně se žáky ZŠ Antonína Sovy v České Lípě si návštěvníci mohou vyzdobit kraslice, vyrobit si různé velikonoční dekorace a seznámit se tak s novými technikami velikonočních aranžmá z přírodních materiálů. Velikonoční koledy a říkadla představí folklórní soubor ZUŠ Žandov. V rámci této velikonoční akce je zde dále možnost prohlédnout si i stálé expozice lidového bydlení, umění a architektury a chybět zde nebude ani drobné občerstvení.


Součástí akce bude autogramiáda manželů Vondruškových. PhDr. Alena Vondrušková zde představí knihu „České zvyky a obyčeje“ a PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc. knihu „Církevní rok a lidové obyčeje“. Autogramiáda bude probíhat od 14:00 do 15:30 v parádní světnici. Obě uvedené knihy bude možno zakoupit přímo na Vísecké rychtě. V rámci této velikonoční akce vyhlašuje Ekoporadna ORSEJ a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě také soutěž o nejhezčí velikonoční kraslici, a to buď tradiční malovanou, nebo vyrobenou jakoukoli jinou technikou.


Každý, kdo takovou kraslici přinese a přihlásí do soutěže, bude mít vstup do expozic Vísecké rychty zdarma. „Velikonoce na rychtě“ jsou již čtvrtým zastavením Putování za vílou Orsejkou.