Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Vísecká rychta

Archiv

Objekt rychty prošel náročnou rekonstrukcí, která trvala několik let, a bylo do ní investováno několik miliónů korun. Objekt byl zpřístupněn 5. 4. 1986. Od té doby Vísecká rychta vítá každoročně své návštěvníky, kteří odcházejí většinou nejen spokojeni, ale také překvapeni z ojedinělého zážitku.


Provoz a údržba této vzácné historické památky si však vyžaduje nemalé finanční prostředky a ty, jak je všeobecně známo, jsou značně omezeny. Málokdo si totiž uvědomuje, že VMG spravuje kromě hlavní budovy v České Lípě i další detašovaná pracoviště (Památník K.H. Máchy v Doksech, Bredovský letohrádek na Lemberku a Víseckou rychtu v Kravařích).


O to více si vážím občanů obce Kravaře za jejich zájem o tuto památku, jejich nezištnosti a pomoci při údržbě objektu a jeho okolí. Vísecká rychta je rozsáhlým objektem. Kromě hlavní budovy k ní patří také stodola (sloužící jako depozitář) a bývalý holubník. Právě tento byl předmětem starostí správy zmíněného objektu. Na jeho opravu či případnou likvidaci nebyly finanční prostředky. Jeho ruiny hyzdily celkový vzhled, prakticky první, co návštěvník spatřil, byly tyto nevzhledné trosky. Velmi mě potěšilo, že tento kritický stav neunikl pozornosti místních občanů, kteří ochotně nabídli pomoc při odstraňování ruin.


Pan Oldřich Matějka, zastupitel OÚ Kravaře a spolumajitel firmy CS Kámen, s.r.o., obstaral techniku a objekt bývalého holubníku vyčistil a sutiny odstranil. Nemusím snad ani zdůrazňovat o jaké množství sutin vlastně šlo. Toto vše nám poskytl formou sponzorského daru. Chtěl bych tímto ještě jednou panu Matějkovi poděkovat za jeho ochotu a pomoc. A to nejen za sebe, ale také za stovky návštěvníků, kteří budou mít díky tomuto zásahu opět příjemnější pocit z návštěvy nejen historické památky, ale i obce samotné.