Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Vísecká rychta se otevírá

Archiv

Nebude to však poprvé, co se brána objektu letos otevře. Ještě před hlavní sezonou proběhly dvě velmi zdařilé akce: masopust (2. 2.) a Velikonoce (19. 3.). Obě akce se setkaly s velkým zájmem, a tak si Vísecká rychta může již zapsat více než 500 návštěvníků. Další akce je plánována až na 10. září, kdy proběhne již III. ročník Kravařské Paličkiády. Zájemci o paličkování (aktivní i pasivní) jsou srdečně zváni.


Co návštěvníky čeká? Předně je to vlastní budova rychty. Jde o monumentální stavbu představující severočeský typ roubeného domu se všemi jeho charakteristickými znaky. Zároveň však jde o jev zcela výjimečný, a to především pro své mimořádné rozměry, které byly dány nejen potřebami rychty, ale i velkým hospodářstvím a zvláště nadprůměrným rozsahem pěstování chmele. Jeho sušení vyžadovalo nejen pět komor v patře, ale i třípodlažní půdu. Svými rozměry (33x17x28m) je rychta největším roubeným stavením v Čechách.


Uvnitř se může návštěvník pod jednou střechou seznámit nejen s interiéry základních částí lidového domu (síň, světnice, výměnek, černá kuchyně, spížní komora), ale také s vývojem a charakterem severočeského domu. Část expozice zahrnuje všechny tradiční atributy venkovského hospodářství – zemědělské a pracovní nářadí, pomůcky pro zpracování lnu (kolovraty, přeslice, vochle…) výrobky z přírodního pletiva (koše, ošatky), ze dřeva (máselnice, díže, lopaty k peci ...) a řadu dalších věcí. Unikátní je soubor selského nábytku z období od konce 18. do poloviny 19. století. Představena je nejen produkce nábytkářských dílen, ale i unikátní soubor výpravnějšího nábytku movitějších vesnických vrstev.


Pozornost si rovněž zaslouží  ukázky religiózního lidového umění (polychromované sošky světců a podmalby na skle). V loňském roce byla expozice ve spížní komoře doplněna o ukázku různých typů máselnic. Změny prodělaly také dvě horní komory. Expozice byla doplněna o výstavu čepců ze sbírek VMG.


Expozici nadále doplňuje také uměle vytvořený českolipský kroj – jde o jediný exponát tohoto druhu. Přibližně od května budou návštěvníci moci obdivovat zemědělské stroje z depozitářů VMG, které budou vystaveny za objektem rychty. Pro zájemce jsou připraveny pracovní listy. Do nich si zájemci zapisují v průběhu prohlídky chybějící údaje a na konci si tak sami vytvoří zajímavý přehled o životě na vesnici.