Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Zhodnocení 3. Kravařské paličkyády

Archiv

 Tuto výstavu si mohou zájemci prohlédnout až do začátku října.


Zájem o účast na paličkyádě byl velký, a to nejen díky propagaci ze strany VMG v České Lípě, ale především zásluhou samotných krajkářek. Informace o konání této akce se šířila mezi krajkářkami velmi rychle. Takže při letošním ročníku jsme mohli na Vísecké rychtě přivítat celkem 17 učinkujících.


Nemohu napsat krajkářek, neboť jedním z nich byl Milánek Sviták, který dokazoval, že paličkování není pouze zaležitostí dívek a žen. Milánek se svou maminkou Markétou přijeli do Kravař z Litoměřic stejně jako paní Ludmila Svobodová a Jana Pokorná. Z Desné v Jizerských horách přijela rodina Galuszkova. Umění paličkování předváděla nejen maminka Zuzana, ale i její dvě dcery Romanka a Michalka. Českolipsko zastupovala paní Miroslava Pravdová z Kamenického Šenova , z Nového Boru přijely Věra a Jana Pazdírkovy a Zdeňka Fialová, z Jablonného Dana Nosková a z České Lípy Milena Juřicová,  Helena Kovalčíková a Petra Bojanovová.  Z největší dálky, z Bratislavy, přijely na akci Alica Donthová a Jarmila Rybánská. Po celý den se tak krajkářky vzájemně seznamovaly a vyměňovaly zkušenosti a poznatky. Bylo opravdu na co koukat. Všichni jsme  strávili příjemný den v prostorách rychty. Snad nejvíce nadšené byly krajkářky z Bratislavy. V této příjemné atmosféře čas velmi rychle utíkal a než jsme se nadáli, přišel čas loučení.
 
 Letošní ročník se konal v rámci dnů Evropského kulturního dědictví, jejichž cílem je nejenom rozšířit a zvýšit všeobecné povědomí o kulturním dědictví a jeho ochraně, ale především zlepšit naši informovanost o jiných kulturách a uznávat je bez ohledu na jejich rozšíření. Jde o akci, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militárií, budov objektů a i dalších prostor, v nichž je uchováno neuvěřitelné rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V běžně přístupných objektech bývá v tyto dny nabízen speciální program. Bylo jasné, že Paličkyáda bude mít velmi silnou konkurenci. Návštěvníci se zvolna trousili po celý den a vše nasvědčovalo tomu, že letošní ročník bude co do návštěvnosti dosti špatný.  Překvapením však bylo večerní sčítání – 162 platících a 74 neplatících (rodinní příslušníci, doprovod krajkářek, pozvaní hosté, novináři,…) návštěvníků. Myslím si tedy, že Vísecká rychta v této konkurenci obstála velmi dobře. 


 Cílem této akce bylo přiblížit jedno z klasických ručních řemesel – paličkované krajky. Tento cíl byl naplněn více než na 100%. Věkové složení účastníků i návštěvníků zahrnovalo všechny věkové kategorie. Proti loňskému ročníku jsem letos nepostřehl žádného muže, který by si tuto techniku vyzkoušel. Mužskou populaci však hájil, jak jsem již výše uvedl, Milánek Sviták.


 Rád bych si dovolil všechny pozvat na 9. září 2006, kdy se na rychtě bude konat již IV. ročník Kravařské paličkyády.